Ratkaisuja yritysvastuun kehittämisen haasteisiin pk-yrityksissä

Vastuullinen viestintä

Puute rahasta, ajasta ja osaamisesta – nämä lienevät ne kaikkein tyypillisimmät hidasteet yritysvastuun kehittämisessä meille pk-sektorin toimijoille. Mitenkä näitä haasteita voi yrittää ratkaista? 1. Rahan puute Ratkaisu: Monesti riittää, että aloittaa niistä vastuullisuusteoista, jotka voi tehdä ilmaiseksi. Tai niistä, joista itseasiassa tulee kustannussäästöjä! Esimerkiksi me KG:lla olemme luopuneet ajatuksesta, että meillä tulisi olla toimitilat. Tämä vähentää […]

Puute rahasta, ajasta ja osaamisesta – nämä lienevät ne kaikkein tyypillisimmät hidasteet yritysvastuun kehittämisessä meille pk-sektorin toimijoille. Mitenkä näitä haasteita voi yrittää ratkaista?

1. Rahan puute

Ratkaisu: Monesti riittää, että aloittaa niistä vastuullisuusteoista, jotka voi tehdä ilmaiseksi. Tai niistä, joista itseasiassa tulee kustannussäästöjä!

Esimerkiksi me KG:lla olemme luopuneet ajatuksesta, että meillä tulisi olla toimitilat. Tämä vähentää kasvihuonepäästömme lähes olemattomiin – emme tupruttele päästöjä päivittäisillä työmatkoilla, emmekä tuhlaamalla lämpöä ja sähköä ison osan ajasta tyhjillään olevissa toimitiloissa.

Etätyö ei tietenkään ole kaikille pk-yrityksille mahdollista, mutta lähtökohtaisesti lähes jokainen yritys voi esimerkiksi päättää vaihtaa sähkö- ja lämmityssopimuksensa uusiutuvilla luonnonvaroilla tuotettuihin, liisata polttomoottoriauton sijasta sähköisen version, vaihtaa toimitilojen valot ledeiksi sekä huolehtia siitä, että koneista ja laitteista ei valu öljyä pitkin tonttia. Kaikki nämä ovat täysin maalaisjärkeen sopivia käytännön toimia, jotka parantavat yrityksen vastuullisuutta ja säästävät samalla kustannuksia.

Puhumattakaan kaikista työturvallisuutta ja henkilöstön pitovoimaa edistävistä toimenpiteistä, joiden kuntoon saattaminen on – ta daa! – täysin ilmaista. Konkreettisia vinkkejä näiden kehittämiseen löytyy esimerkiksi Työsuojelu.fi verkkosivustolta.

2. Ajan puute

Ratkaisu: Useimmiten yritysvastuun kehittämisen alkuvaihe ei itseasiassa vie yrittäjältä juurikaan aikaa. Ja kun tulee aika miettiä vielä kunnianhimoisempia vastuullisuustavoitteita, niin tarvittaessa niiden tekemiseen löytyy apuja. Sellaisia, joissa haastavimman ja aikaa syövimmän ajatustyön tekee yrittäjän puolesta joku muu.

Yritysvastuun kehittäminen on pitkäjänteistä ja jatkuvaa työtä, joten kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla eikä heti. Priorisoi vaikka kolme yrityksellesi tärkeintä vastuullisuustavoitetta ja tartu ensiksi niihin. Kolmen seuraavan asian kehittämiseen voit tarttua aktiivisemmin sitten vaikka ensi vuonna.

Kunnianhimoiset tavoitteet koko maailman pelastamiseksi kerralla ovat tietysti sinänsä aivan mahtavia, mutta pienemmätkin askelet ovat tyhjää parempia – kunhan ne kuljettavat yrityksen toimintaa vastuullisempaan suuntaan.

3. Osaamisen puute

Ratkaisu: Kaikkea ei tarvitse osata itse. Yritysvastuun kehittämiseen on olemassa edullisia – tai jopa täysin ilmaisia! – työkaluja. Niitä kannattaa hyödyntää. Aloita vaikkapa FIBS:in Yritysvastuun itsearviointi -työkalulla.

Kannattaa hyödyntää myös kumppanien, kollegoiden ja etenkin kilpailijoiden osaamista: tsekkaa, mitä naapuri tekee ja sovella samoja ideoita oman toimintasi kehittämiseen entistä vastuullisemmaksi.

Täällä konsulttimaailmassa meitä suhaa tietysti jos vaikka minkälaisia tyyppejä, ja palveluiden ostaminen ulkopuoliselta voi jo sinänsä tuntua yhdeltä isolta haasteelta.

Tässä kohtaa on hyvä huomauttaa, että meidän yritysvastuun ja vastuullisuusviestinnän asiantuntijapalveluita tarjoavien suhaajien silmissä eivät yleensä kiilu ensisijaisesti mahdollisimman suuret setelit, vaan pikemminkin sekä ympäristön että ihmisten kannalta kestävä tulevaisuus. Se on tavoite, jota kukaan meistä ei voi saavuttaa yksin – sen tavoittamiseksi yhteistyö on välttämätöntä.

4. Alkuun pääsemisen vaikeus

Ratkaisu: Todella monessa yrityksessä monta asiaa on jo hoidettu verraten vastuullisesti. Esimerkiksi yritysvastuukartoitus tai se jo aiemmin mainitsemani Yritysvastuun itsearvioinnin työkalu auttaa pk-yrittäjää avaamaan silmänsä sille, mitkä asiat yrityksessä on jo hyvin reilassa ja mitkä kaipaavat vielä kehittämistä.

Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun yritysvastuusta puhuttaessa olen törmännyt pk-yrittäjän vaatimattomuuteen: ”No, kun ei meillä ole ollut aikaa tehdä mitään näiden asioiden kehittämiseksi.” Kun sitten käymme läpi vastuullisen yritystoiminnan perusasioita, nousee saman yrittäjän kasvoille leveä hymy: ”Olemmehan me sitten kuitenkin tehneet aika monta asiaa oikein!”

Siksi väitänkin, että myös sinun yrityksessäsi on taatusti monta sellaista asiaa, jotka on toteutettu esimerkillisen vastuullisesti: Mietipä vaikka sitä, kuinka hyvin teillä huolehditaan työn joustavuudesta, työvuorojärjestelyistä ja työterveyshuollosta. Tai kuinka suunnittelette myyjien maakuntakierrokset niin, että he saavat vierailla mahdollisimman monessa kohteessa samoilla polttoainepäästöillä ja -kuluilla. Tai mitenkä toimiston Pekka tai Pirkko huolehtii siitä, että valoja ei pidetä tiloissa turhaan päällä, eikä kahvia keitetä haaskuuseen.

Hedelmällinen maasto yritysvastuun kehittämiseen muodostuu lopulta aikalailla arkisista valinnoista.

Huom! Jos aihe kolahti:

Etsimme parhaillaan pk- ja mikroyrityksiä pilotoimaan yritysvastuun starttipakettia kanssamme. Valitsemme mukaan enintään viisi yritystä eri toimialoilta. Tutustu yritysvastuun starttipakettiin ja hae mukaan!

Jaa:

Muita blogitekstejä