Haastattelu on taitolaji, jonka voi oppia – vinkit antaa ex-journalisti ja nykyinen viestintä- ja käännöstoimistoyrittäjä Hanna Veltheim

Journalisteille haastattelu on jokapäiväistä peruskauraa, ja myös viestinnän puolella haastatteluja lienee jossain vaiheessa tehnyt jokainen. Haastattelutilanne on paitsi informaation vaihtoa, myös sosiaalinen kohtaaminen, jonka ammattimainen hoitaminen vaikuttaa suoraan lopputekstin laatuun. Se on myös usein joko haastateltavalle, haastattelijalle tai molemmille jännittävä tilanne – varsinkin, jos kokemusta vastaavasta ei ole paljon.

Kokosin tähän tekstiin omat vinkkini hyvän haastattelun tekemiseen. Kun 20 vuotta sitten tein ensimmäisiä haastatteluja sanomalehti Ilkan toimittajana, en kyllä varmaan hanskannut näistä ainoatakaan, mutta ajan mittaan taidot onneksi karttuivat!

Haastattelu-vinkit on tarkoitettu kaupallisen viestinnän (jota meillä KG:llä tarjotaan) puolella toimiville – journalismissa on lisäulottuvuuksia, joita en tässä käy läpi.

1. Luo tilanteesta turvallinen

Haastateltavia on erilaisia ja haastattelijoidenkin toimintatavat vaihtelevat. Kannattaa heti alussa kertoa, mikä sinun tyylisi on ja minkälainen mahdollisuus haastateltavalla on vaikuttaa julkaistuun tekstiin. Yllättävän suuri osa haastateltavista nimittäin jännittää sitä, että he puhuvat vahingossa epäselvästi tai sanovat keskustelunne ohessa jotain, mitä eivät halua julkaistavan. Itse pyrin kertomaan joka haastattelun alussa, että toivon vapaata keskustelua ja osaan yleensä itse valikoida julkaisuun kuuluvat asiat meidän välisiksi jäävistä.

Kerron myös haastateltavalle, että hän voi tarkistaa tekstin ennen sen julkaisua. Kantapään kautta olen oppinut, että jos tämä jää sanomatta, se voi näkyä haastateltavan vähäsanaisuutena tai epäröintinä.

2. Mieti etukäteen mitä kysyt, mutta älä pitäydy suunnitelmassa liian tiukasti

Saamasi briiffin pitäisi tietenkin antaa suuntaviivat sisältöön (hyvästä briiffistä myöhemmin lisää) ja sinulla pitäisi jo etukäteen olla käsitys siitä, miksi teksti tehdään ja mikä sen tavoite on. Haastatteluun kannattaa valmistautua paitsi tutustumalla haastateltavaan ja varsinkin hänestä aiemmin kirjoitettuihin teksteihin (jos niitä on), mutta myös miettimällä, mitä aihealueita haastattelussa tulee käydä läpi. Nuo aihealueet kannattaa kirjoittaa muistiin etukäteen ja jos siltä tuntuu, niin vaikka ihan lista kysymyksiä.

Parasta materiaalia ei kuitenkaan saa sillä tavalla, että mekaanisesti etenee kysymyslistaa eteenpäin. Sen sijaan kannattaa kuunnella, mitä haastateltava sanoo, ja rohkaista häntä keskustelemalla ja omia ajatuksia esittämällä kertomaan lisää aiheista, jotka tuntuvat oleellisilta. Ei haittaa, vaikka haastattelussa eksyttäisiin hetkeksi ihan sivupolulle. Joskus sivupolulta yhtäkkiä löytyykin jotain aivan oleellista.

3. Tallenna haastattelu, jotta pystyt oikeasti kuuntelemaan haastateltavaa

Haastateltavan kuuntelu ei onnistu, jos oma keskittymisesi menee muistiinpanojen tekemiseen. Käytännössä, jos haastattelu ei ole aivan rutiinihommaa tai aihealue on vähänkin haastava, keskustelu kannattaa nauhoittaa (mainitse asiasta haastateltavalle).

Jos et pysty ottamaan edes lyhyitä muistiinpanoja ilman, että lakkaat kuuntelemasta, niin kannattaa nojata vain nauhoitteeseen ja käydä se läpi myöhemmin. Mitä enemmän rutiinia tulee, sitä vähemmän tarvitset nauhoitetta. Itse esimerkiksi nauhoitan enää vain aihepiiriltään haastavat haastattelut, ja silloinkin käytän nauhoitetta vain muistiinpanojen tukena. Muistiinpanoihin lähestulkoon litteroin koko haastattelun, mutta sen edellytys on kirjoitusnopeus ja se, että pystyy samalla keskittymään haastateltavaan täysin.

4. Kysy aina lopuksi, jäikö jotain oleellista keskustelematta

Itse pidän tätä ehkä arvokkaimpana haastattelukysymyksenä sen perusteella, minkälaisia vastauksia siihen olen vuosien varrella saanut.

Haastattelu parani esimerkiksi näissä tapauksissa:

  • Kokenut haastateltava usein tässä kohtaa summaa omasta näkökulmastaan haastattelun tärkeimmät pointit, mikä parhaassa tapauksessa tarjoilee suoraan rungon tekstiä varten ja vähintään antaa hyvän kuvan haastateltavan odotuksista.
  • Kokemattomampi haastateltava on saattanut pyöritellä jotain ajatusta, jonka esiintuomista hän on epäröinyt. Ehkä hän ajattelee, ettei se välttämättä ole relevantti, kun sitä ei ole erikseen kysytty. Usein nämä ajatukset tuovat kuitenkin parasta syvyyttä ja sisältöä, joten ne voi saada esiin antamalla niille lopuksi tilaa.

Journalismiin verrattuna viestinnässä on onneksi se hyvä puoli, että pääsääntöisesti haastateltavat ovat halukkaita antamaan haastattelun ja valmiita tekemään yhteistyötä parhaan mahdollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. He yleensä myös auliisti tarjoutuvat olemaan saatavilla, jos myöhemmin tuleekin jotain lisäkysymyksiä.

Hyviä haastatteluhetkiä!

PS. Kannattaa lukea myös KG:n Sinikka Tiernan vinkit kirjoittamiseen: Tapa rakkaasi ja 3 muuta kirjoitusvinkkiä


Hanna Veltheim - KG

Tutustu palveluihin

Lisää blogikirjoituksia―

Ratkaisuja yritysvastuun kehittämisen haasteisiin pk-yrityksissä

Puute rahasta, ajasta ja osaamisesta – nämä lienevät kaikkein tyypillisimmät hidasteet yritysvastuun kehittämiseksi pk-yrityksissä. Mitenkä näitä haasteita voi yrittää ratkaista?


Kaksi pienyrittäjää seisoo ylpeinä puutarha-alan yrityksensä tiloissa.

Miksi pk-yrityksen kannattaa kehittää vastuullisuuttaan?

Kilpailutuksissa menestyminen, alihankintasopimusten jatkuvuus, sitoutuneet työntekijät ja turvattu liiketoiminnan tulevaisuus – nämä ovat vain muutamia niistä hyödyistä, joita pk-yritys voi tutkitusti saavuttaa yritysvastuutaan kehittämällä.


Aikuinen istuu tietokoneen ääressä ja pitää sylissään pientä vauvaa.

Vastuullisuus on alihankintayritykselle tulevaisuudessa elinehto

Alihankintaa tekeville pk-yrityksille yritysvastuun kehittäminen on kestävyysraportointivelvoitteen vuoksi pian välttämätöntä. Miksi?


Tämä kuva ei ole saavutettava

Mitä digitaalinen saavutettavuus edellyttää?

Moni yhdistys tai säätiöpohjainen toimija tuskailee digitaalisen saavutettavuuden haasteiden parissa. Mitä saavutettavuus edellyttää?


vastuullisuuden raportointi

27 vinkkiä onnistuneeseen vastuullisuusviestintään

Miten päästä alkuun vastuullisuusviestinnän kehittämisessä? Laatimamme 27 ytimekästä vinkkiä ovat hyvä startti!


Punakynän piilotettu hinta – miksi maksaa laadusta?

Huono laatu harmittaa, joten kun tilaat sisältöjä tai käännöksiä, valitse laadukas. Maksat ajattelusta.


Viestintä ja markkinointi – toimistojen hapokas labyrintti

Kun hankit yritykselle viestintää ja markkinointia, törmäät vaihtoehtojen kirjoon. Miten luovia viidakossa ja löytää itselle sopivin?


Me käymme eri ajassa

Ihmiset ovat tarpeiltaan ja rytmiltään erilaisia – tämä selvisi hybridityötä konseptoidessa

Aamuvirkkujen ehdoilla? Hybridityö on tuonut esille sen, että ihmisten erilaisia tarpeita ja rytmejä voisi kunnioittaa laajemminkin, pohtii KG:n Hanna.


kuvitus artikkeliin

Tyhjän paperin paniikki – 4 vinkkiä blokkimörön taklaamiseen

Rykäise paperille ensin vaikka dadaa! KG:n Hanna kertoo omat keinonsa kirjoittajan blokin voittamiseen.


Kun tarvitaan nettisivuille hyvät tekstit

Perustuuko sisällöntuotannon hinta kenties sanamäärään tai pärstäkertoimeen? Jos ei, niin mistä se oikein syntyy?