#generalistit Generalisti on nopeasti oppiva, monialainen syväymmärtäjä. Hän on yleisosaaja, yleisnero, joka paikan höylä. Jack of all trades. Joskus virheellisesti kuvataan spesialistin vihollisena tai keskittymiskyvyttömänä ajelehtijana. Liikkuu siilosta siiloon, abstraktista konkreettiseen, ihmisistä numeroihin ja taas takaisin. Ketterä!

Noin niinku tiivistettynä.

Mutta mitä hittoa – onko nyt vain keksitty hieno termi tutulle sählärille? Ehkä. Sillä moni sählärin leimaa kantava varmasti tunnistaa itsensä.

Meille KG:llä generalisti on kuitenkin arvokas nimike. Varsinkin nyt, kun maapallon kanssa meinaa käydä hupsistakeikkaa, on aika nostaa generalistit esille.

Generalisti on oppiva, hoksaava, mukautuva

Ensinnäkin generalisti pakenee lokeroita. Se on rasittavaa, sillä leiman lyöminen on meille ihmisille luontevaa ja usein haluamme lätkäistä leiman silloinkin, kun ei kannattaisi. Kaikesta kiinnostunut generalisti – argh – siis mikä? 

Generalisti on muuttuva ja mukautuva kameleontti, joka:

  • hahmottaa kokonaisuuksia
  • näkee yksityiskohdat
  • huomaa syy-seuraussuhteet
  • tunnistaa ilmiöitä
  • on loputtoman utelias
  • oppii ketterästi.

Ja kun kaikenlaista oppia on nuppiin kertynyt, generalisti yhdistelee osaamistaan luovasti niin, että syntyy jotain uutta. Tai hän hoksaa ongelmiin ratkaisuja, jotka eivät muille tulisi mieleen. 

Ihmisiä generalisti ymmärtää erityisen hyvin ja hän osaa tasapainottaa tilanteita tarpeen mukaan:

Hän johtaa, jos kukaan muu ei sitä tee. Hän puhuu, jos muut ovat tuppisuita, tai tarkkailee, jos muut ovat äänessä. Hän maalaa eteen suuria linjoja, jos visiot puuttuvat, tai erittelee männyt ja kuuset, jos muut näkevät vain metsän.

Liikkuu siilojen välillä

Generalisti hallitsee siis useiden alojen perusteet ja liikkuu niiden välillä sujuvasti eri suuntiin.

Vaikka generalisti ei ole kapeasti erikoistunut, hän kuitenkin ymmärtää syvällisesti. Hän todella paneutuu asioihin – juuri sopivasti tajutakseen oleellisen – ja osaa yleensä välittömästi myös soveltaa osaamistaan.

Generalisteista on vaikea kirjoittaa mainitsematta vastakohtaansa spesialistia. Maailma on pitkään ollut spesialistien eli erityisasiantuntijoiden temmellyskenttä – ja syystä. Oli selvää ostaa leivät leipurilta, kengät suutarilta ja lääkkeet apteekkarilta. Myös viime vuosina spesialistien arvostus on ollut korkealla. 

Spesialistien rinnalla generalistit ovatkin usein kokeneet häpeää ja kärsineet huijarisyndroomasta. Sopiakseen joukkoon he ovatkin perinteisesti yrittäneet tekeytyä spesialisteiksi. 

Me haluamme tämän loppuvan. Generalistit tulee tehdä näkyväksi, oppia tunnistamaan ja vapauttaa heidän kykyjensä todellinen potentiaali. Tämä täytyy kuitenkin tehdä ilman vastakkainasettelua spesialistien kanssa.

Nyt jos koskaan on yhteistyön aika

Asia on erittäin ajankohtainen, sillä nyt tarvitaan kipeästi ratkaisuja muun muassa ilmastonmuutoksen, pandemioiden, ihmisten eriarvoistumisen, väestön ikääntymisen (ja lista jatkuu!) tuomiin ongelmiin.

Spesialisteilla on paikkansa näistä jokaisessa, mutta yksin heidän osaamisensa ei riitä, sillä

nykyajan globaalit haasteet ovat liian monimutkaisia, hankalasti ennakoitavia, nopeasti kehittyviä, jopa arvaamattomia vyyhtejä, jotta ne ratkaistaisiin siiloissa kököttämällä.

Niinpä yhä useammalla taholla puhutaan, että generalisteja tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan. He tuovat ”lintuperspektiivistä tulevaisuuden tähyämistä, kriittistä ajattelua, monitieteisyyttä, alojen välistä yhteistyötä ja ratkaisujen hakemista yllättävistä paikoista”.

Uralehti kirjoittaa, että generalistit osaavat vetää laajoja kokonaisuuksia yhteen, osaavat ratkoa nykyajan haastavia ongelmia sekä fasilitoida monimuotoisia prosesseja, joissa tietoa tarvitaan monelta eri alalta.

Juuri niin!

Ensimmäinen askel tätä kohti on se, että generalistit oppivat tunnistamaan itsensä.

  • Mistä tietää, onko generalisti?
  • Minkälaisia eri tyyppisiä generalisteja on olemassa?
  • Mistä generalistit yleensä löytävät itsensä työelämässä?
  • Miten muut oppivat tunnistamaan generalistit ja heidän potentiaalinsa?

Oleellista on myös ymmärtää, miksi generalisti ei ole spesialistille uhka vaan yhdessä he saavat aikaan enemmän kuin kumpikaan yksin.

G-Voiman tulevissa kirjoituksissa käsittelemme kaikkia näitä aiheita ja sukellamme syvemmälle generalistien maailmaan. Tervetuloa seuraamaan!


Kirjoittavat Generalistit - KG

– uuden ajan vastuullinen ja välittävä viestintätoimisto, jonka ovat perustaneet kaksi generalistia (ex-journalistia), Hanna Veltheim ja Sinikka Tierna.

Tutustu palveluihin

PS. Liity myös Generalistit-ryhmään Facebookissa!


Lisää blogikirjoituksia―

4 vinkkiä – näin syntyy hyvä haastattelu

Miten tehdä hyvä haastattelu? Ainakin täytyy valmistautua hyvin, huolehtia keskittymisestä ja muistaa paras loppukysymys.


Kun ex-journalisti SEO:on hurahti – miten kävi luovuuden?

Nitistääkö hakukoneoptimointi luovuuden? Ei, päinvastoin! Ihminen ja Google myös odottavat tekstiltä samoja asioita, ja se on järkevää.


Laaja-alainen ja monipuolinen – generalistin määrittelyn vaikeus

Onko kysymys yleisistä taidoista vai siltojen yhdistelystä? KG:n Sinikka Tierna pohtii Helsingin Sanomien moniosaaja-artikkelin pohjalta, onko generalistia mahdollista määritellä.


Hyvä käännös syntyy vaiheittain ja kärsivällisesti.

Millaisista aineksista syntyy hyvä käännös?

Ammattikääntäjä, viestintäsuunnittelija Tiina Saanio pohtii hyvää käännöstä sekä sitä, mitä pitää ottaa huomioon, jos kuitenkin haluaa kääntää itse ilman ammattilaisen apua.


Kirjoittavat Generalistit toteuttaa viestintää, eli kirjoittaa, kääntää, somettaa jne.

Miksi kirjoittaminen on niin vaikeaa

Kirjoittaminen – myös esimerkiksi videoiden käsikirjoittaminen – kuormittaa aivoja rankasti, mikä on tuttua kaikille kirjoittajille. Vieraskynä-blogissa Irmeli Hirvensalo pohtii, mitä aivoissa tapahtuu kun tuotamme sisältöjä ja mihin kirjoittajan kannattaa keskittyä.


Tapa rakkaasi + 3 muuta kirjoitusvinkkiä

Yhtenä herttaisena tammikuun päivänä pohtiessani omaa kirjoittamisen intohimoani – paff – päästäni putkahti pari vinkkiä muillekin jaettaviksi.


Super-Pipsa on generalisti – vai onko?

Moniosaaja Neiti Kani esittelee lastenkirjassa Pipsa Possulle omaa laajaa työkuvaansa. Onko työstä toiseen juokseminen generalismia vai ei?


Vastuullinen viestintä on läpinäkyvää.

Mitä on vastuullinen viestintä?

Vastuullinen viestintä on vastuullisen organisaation viestintää. Vastuullisuusviestinnän tulee olla läpinäkyvää ja läpileikkaavaa.


Generalistiksi eikä spesialistiksi - se on kirjoittajan nykyinen tavoite!

Silpputyöläisestä onnelliseksi generalistiksi

Sekoileva multitaskaaja pyöräytti aivonsa ympäri ja muuttui generalistiksi. Tai oikeastaan sai identiteetin.