Hyvät lautapelit ja seurapelit muuttuvat parhaimmillaan rakastetuiksi klassikoiksi, jotka löytävät tiensä lähes kaikkien hyllyihin ja joita usein pelaillaan porukalla myös baareissa ja kahviloissa. Mutta kuinka klassikoksi pääsee? Se ei ole varsinkaan kansainvälisen laajentumisen näkökulmasta helppoa, sillä yhdessä maassa ja kulttuurissa toimivaa tuotetta ei voi sellaisenaan monistaa muualle.

Bezzerwizzer Studio on tanskalainen peliyritys, jonka lippulaivatuote on triviapeli Bezzerwizzer. Tanskan lisäksi Norjassa ja Ruotsissa huippusuosittu pelintekijä on saanut viime vuosina jalansijaa myös Suomessa, ja keväällä 2019 ajankohtaistui uuden VINK-pelin lokalisointi suomalaisille.

#referenssit


Palvelumme:

Luova sisällöntuotanto ja lokalisointi / Käännökset / Projektinhallinta / PR-suunnitelma ja toteutus / Vaikuttajamarkkinointi

Laadustaan tunnettu Bezzerwizzer Studio halusi pelin tekoon mukaan kumppanin, joka pystyisi paitsi sovittamaan uuden pelin Suomeen sopivaksi, myös auttamaan sen markkinoinnissa. Kirjoittaville Generalisteille tämä oli ilahduttava tilaisuus yhdistellä luovaa tekemistä ja kaupallista osaamista.

Bezzerwizzer-peli on puhdas tietovisa. Sen rinnalle Bezzerwizzer Studio on kehittänyt kevyemmän seurapelin, joka suomeksi sai nimen VINK. Lyhyesti kuvattuna kyse on hauskasta arvauspelistä, jossa vinkkaaja yrittää joko piirtämisen, näyttelemisen, selittämisen tai hyräilyn keinoin kuvata joukkuetovereilleen kortissa lukevia sanoja. Yhteistyö KG:n kanssa alkoi keväällä 2019 pelin nimen valinnasta, minkä jälkeen alkoi Suomi-version kehittäminen.

”Olimme vaikuttuneita KG:n luoman sisällön kekseliäisyydestä ja pelattavuudesta. Sisällöistä näkyy, että KG todella ymmärtää, kuinka luoda paras mahdollinen pelikokemus ja kuinka lokalisoida pelin konsepti Suomen markkinoille sopivaksi.”

– Camilla Lauridsen, päätoimittaja, Bezzerwizzer Studio

Projektin luova vaihe sisälsi sekä kääntämistä ja lokalisointia että varsinkin itsenäistä sisällöntuotantoa. Bezzerwizzer Studiolle oli tärkeää, että peli tuntuisi oikeasti paikalliselta ja paikalliskulttuuriin sopivalta, eikä käännöksen makuiselta tai vieraalta. Toisaalta muita materiaaleja, esimerkiksi peliohjeet, käännettiin suoraan alkuperäisversiosta. KG myös viimeisteli kaikkien taitettavien materiaalien sisällöt pelin pakkausta myöten.

Suomalaisen kulttuurin ja varsinkin suomalaisen huumorintajun ymmärtäminen oli keskeistä, samoin kuin pelattavuuden hahmottaminen. Esimerkiksi selitettävien sanojen tuli olla riittävän monimutkaisia, jotta niitä olisi tarpeeksi haasteellista selittää, ja piirrettävien sanojen taas helposti visualisoitavissa.

VINK pääsi pukinkonttiin sekä vaikuttajien videoihin

Loppuvuodesta 2020 Bezzerwizzer Studio toivoi KG:lta apua PR-kampanjoinnissa VINK:n joulumyynnin tehostamiseksi. Yhdessä Bezzerwizzer ja KG ideoivat peliarvostelu- ja lahjavinkkikampanjan, jonka KG toteutti.

Tulokset olivat erinomaisia. Joulu- ja tammikuussa VINK oli kokeilussa ja arvostelussa monien suomalaisten sanoma- ja aikakauslehtien sivuilla, blogeissa ja nettiportaaleissa. Koska samaan aikaan ei ollut käynnissä muita merkittäviä markkinointitoimia, PR-kampanjan vaikutukset oli helppo todentaa: Bezzerwizzer Studion myynti VINK-pelin osalta lisääntyi 147 % kampanja-aikana.

“Aiemmin hoidimme Suomen PR:ää Tanskasta käsin, ja yhteistyö KG:n kanssa olikin iso edistysaskel. KG:n toimittajatausta näkyy kyvyssä tietää, milloin ottaa journalisteihin yhteyttä ja millä tavalla heitä kannattaa lähestyä – kuten tuloksetkin osoittavat.”

– Christina Vinter, brand coordinator, Bezzerwizzer Studio

PR-kampanjan jälkeen KG suunnitteli ja toteutti myös vaikuttajakampanjan yhteistyössä 10 suomalaisen vaikuttajan kanssa. Vaikuttajat tekivät hauskoja IG-stooreja VINK:n pelaamisesta ja ne saivat yleisön innostumaan, joten pelin kysyntä taas vilkastui.

Oli mahtavaa nähdä, että VINK sai erittäin positiivisen vastaanoton sekä medioissa että vaikuttajien kokeilussa.

Haluaisitko muuten itse oman VINK-pelin? Suomessa niitä myyvät mm. Prisma ja Suomalainen.

VINK-peli avattuna
Näyttele erilaisia keppejä, piirrä kasaritrendejä, hyräile tv-tunnareita, selitä yöriiuuaie ja muita sanahirviöitä…

Muut referenssimme―

Kiinnostuitko? Lue lisää palveluistamme tai ota rohkeasti yhteyttä!

PalvelummeOta yhteyttä