Olet perustamassa yritystä, ja olet jo huomannut, että tarvitset logon. Logo onkin usein ensimmäinen visuaalinen elementti, jonka aloittava yritys hankkii. Sitä alkaa kaivata ikkunan pieleen, allekirjoituksensa viereen tai some-kanaviin. Mutta miten logo uudelle yritykselle oikein tehdään?

Millainen on hyvä logo?

Jokainen hyvä logo alkaa ajatuksesta. Ilman ajatusta logon muotokielen ja sen sisältämän tekstin (yleensä yrityksen nimen tai lyhenteen) kirjaisintyypin valinta ei onnistu.

Minkälainen ajatus siis tarvitaan? Ensin pitää selvittää, millainen yritys on. Mitkä ovat sen arvot, kenelle se tuottaa tavaroita tai palveluja, mikä on sen ydinajatus. Mitä ja miten se haluaa viestiä? Onko se esimerkiksi luotettava, arvokas ja perinteikäs vai hauska, ihmisläheinen ja kekseliäs? Keitä on tarkoitus tavoittaa? Kenen pään pitäisi kääntyä?

Nykyään puhutaan paljon tarinoista. Jokaisella yrityksellä tai tuotteella pitäisi olla oma tarinansa. Ideaalitilanteessa tarina ja logo saisivat voimaa toisistaan. Logo on osa yrityksen visuaalista ilmettä, joka sekin vie tuota tarinaa osaltaan eteenpäin. Yrityksellä on yleensä oma typografia (käytettävät fontit), värit ja oma tapansa käyttää kuvia, sekä mahdollisesti graafisia elementtejä.

Kun ajatus viestin takana on selvillä, voidaan lähteä miettimään sitä, miltä se näyttäisi.

logo hiekkalaatikolle

Mitä logossa siis on?

Logo tiivistää olennaisen. Se on yrityksen nimi, joissain tapauksissa lyhenne siitä, kirjoitettuna tyylikkäästi ja tarkkaan valitulla fontilla eli kirjaisintyypillä. Nimi voi täydentyä liikemerkillä (pieni kuvake, joka on logon yhteydessä, tai jota voi käyttää myös erikseen), tai siihen voidaan sommitella osaksi yrityksen lyhyt slogan.

Kirjaimellisesti suomen kielessä ”logolla” tarkoitetaan pelkkää tekstiosaa, kuvake on nimeltään ”liikemerkki” ja nämä kaikki yhdessä muodostavat yrityksen tunnuksen. Käytännössä, ainakin meillä KG:llä, kysymme aina logotilauksen yhteydessä, haluatko logon pelkällä tekstillä vai liikemerkin kanssa, koska termit menevät puhekielessä onnellisesti sekaisin.

Hyvä logo uudelle yritykselle on selkeä, omaperäinen, erottuva ja ennen kaikkea sen yrityksen näköinen, jota se kuvaa.

Logo on yleensä olemassa mustavalkoisena, valkoisena ja yrityksen mahdollisessa muussa omassa värissä – jopa hyvinkin värikkäänä.

logo yritykselle

Logon ulkoasu riippuu paljon siinä käytetystä fontista. Fontin valinta vaikuttaa mielikuviin jo ennen kuin sanoja ehditään lukea. Esimerkiksi KG:n logossa voisi olla mitä vain fonttia – ja jokainen niistä toisi mukanaan oman tunnelmansa, vai mitä?

En sano, että toinen olisi parempi kuin toinen, mutta kaikki mielikuvat eivät ole yhtä toivottuja.

Tarvitsenko liikemerkin?

Kysymykseen paras vastaus löytyy miettimällä käyttötarkoitusta. Mihin eri paikkoihin logoa tai tunnusta tarvitaan? Missä yritys näkyy ja on läsnä? Tämä on tietysti samalla osa yrityksen viestintäsuunnitelmaa, jossa voimme myös olla avuksi.

Liikemerkin tarve riippuu tarjoamastasi tuotteesta tai palvelusta. Harva onnistuu tekemään liikemerkistään niin tunnetun, että sitä voisi käyttää ilman tekstiä. Se vaatii pidempää työtä ja paljon toistokertoja. Itselle tulee enimmäkseen mieleen isot muotibrändit ja someyritykset kuten Twitter ja Facebook.

Jos yritykselläsi on kuitenkin paljon myytäviä konkreettisia tuotteita, paketteja, vaatteita tms. liikemerkki voi toimia niissä tyylikkäänä tapana merkitä tuote oman brändin osaseksi. Ja liikemerkki voi toimia esimerkiksi faviconina (nettisivujen pikkuruinen kuvake), tai somekuvakkeena logoa paremmin, jos se on siihen sopivan muotoinen ja kuvana riittävän yksinkertainen. Toisaalta siihen tarkoitukseen voi myös irrottaa jonkin kirjaimen logosta, jos kirjain riittää tuomaan viestisi oikealla tavalla esiin.

tee logo itse

Teen itse ja säästän…

Visuaalinen kieli on siksi niin tärkeä, että se vaikuttaa jo ennen tekstiä. Ja ensimmäiset mielikuvat pysyvät. Ensivaikutelman perusteella ihminen joko tarttuu tuotteeseen siihen tarkemmin tutustuakseen – tai ei tartu. (Ensivaikutelman luomisessa on kuulemma kyse vain 7 sekunnista!)

Siksi uuden yrityksen alkumetreillä kannattaa panostaa siihen, että ammattilainen suunnittelee vähintään logon – tai vielä mieluummin koko yritysilmeen, jonka osana logo on. Suunnittelimme tällaisen esimerkiksi Seilo Business Advicelle – nettisivujen kera. Hyvin suunnitellussa kokonaisuudessa kaikki pienetkin valinnat täydentävät toisiaan.

Lisäksi logolta vaaditaan nykyään teknisestikin aika paljon: sen täytyy esimerkiksi toimia sekä painettuna että sähköisesti, ja skaalautua hyvin, eli olla selkeä ja tyylikäs monessa eri koossa pikkuriikkisestä Youtube-kuvakkeesta seinänkokoiseksi painatukseksi.

Tsekkaa: Uusimme puheterapia-alalla toimivan Kommunikaatiokulman logon.

Hyvä logo on osa toimivaa kokonaisuutta: viestintäsuunnitelmaa ja yritysilmettä. Ja kuten sitä sanotaan, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Hyvin tehty kokonaissuunnitelma kantaa uutta yritystä pitkälle, yhtenäistää sen viestin helpommin ymmärrettäväksi ja helpottaa arjen työtä, kun ei joka kerta tarvitse erikseen miettiä mitä ja miten tässä pitikään toimia.

Huonossa tapauksessa joutuu luomaan Word-pohjan samaan tarkoitukseen – kuten tarjouksen tekemiseen – uudestaan ja uudestaan, lisäksi sen asetteluun hurahtaa joka kerta tunteja. Tai kiroilee kökköä logomuotoa, kun se näyttää rakeiselta Twitterin kuvakkeessa.

Kysy tarjousta logosta, visuaalisesta ilmeestä tai kokonaispaketista, jossa pohditaan samalla yrityksen tarina ja viestintäsuunnitelma kuntoon. Meidän ”Uuden yrittäjän kokonaispaketti” ottaa huomioon aloittavan yrittäjän budjetin.

Ota yhteyttä!


Pama Alavilo - KG

Tutustu palveluihin

Lisää blogikirjoituksia―

Ratkaisuja yritysvastuun kehittämisen haasteisiin pk-yrityksissä

Puute rahasta, ajasta ja osaamisesta – nämä lienevät kaikkein tyypillisimmät hidasteet yritysvastuun kehittämiseksi pk-yrityksissä. Mitenkä näitä haasteita voi yrittää ratkaista?


Kaksi pienyrittäjää seisoo ylpeinä puutarha-alan yrityksensä tiloissa.

Miksi pk-yrityksen kannattaa kehittää vastuullisuuttaan?

Kilpailutuksissa menestyminen, alihankintasopimusten jatkuvuus, sitoutuneet työntekijät ja turvattu liiketoiminnan tulevaisuus – nämä ovat vain muutamia niistä hyödyistä, joita pk-yritys voi tutkitusti saavuttaa yritysvastuutaan kehittämällä.


Aikuinen istuu tietokoneen ääressä ja pitää sylissään pientä vauvaa.

Vastuullisuus on alihankintayritykselle tulevaisuudessa elinehto

Alihankintaa tekeville pk-yrityksille yritysvastuun kehittäminen on kestävyysraportointivelvoitteen vuoksi pian välttämätöntä. Miksi?